LOHUSALIK DÖNEMİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ
20 Temmuz 2019
Kadın olmak zor zanaattır vesselam… Bilhassa anneliğe hazırlık yani gebelik, doğum ve sonrası oldukça sancılı ve hassas bir dönemdir. Bu dönemde kadınlar her zamankinden daha fazla ilgi ve şefkat bekler. Haliyle eşlere de bu dönemde çok fazla iş düşüyor
Gebelik ve doğum bir yana dursun, birde lohusalık dönemi vardır ki anneler için en zor geçen dönemlerin başında gelir. Bu dönemde birde minik efendilerin huysuzluğu var ise ve annenin çevresinde kendisine yardımcı olacak birileri de yok ise işte o zaman vay haline… Doğum dikişlerinden dolayı çekilen sancı bir taraftan, sütüm yetiyor mu? Bebeğim doyuyor mu? Derdi bir taraftan, birde süt damarları tıkalı ise “inanılmaz bir sancı söz konusudur” süt damarlarını açıp süt akışını sağlamak bir taraftan, süt yok ise gecenin bir yarısı uyanıp mama hazırlamak, bebeğin gaz nöbetleri; ev işleri vs….
İşte yukarıda sıraladığımız tüm bu etkenler bir yerde toplanıp annenin depresyona girmesine neden olabilmektedir. Hatta bu depresyon sadece lohusalık dönemi ile sınırlı olmayıp, kontrol edilmediği ve gerekli desteği almadığı takdirde hayatının büyük bir bölümüne dağılarak hayatını alt üst edecek bir boyuta erişebilmektedir. Dolayısıyla lohusalık döneminde depresyon belirtilerini kendinde fark eden veya aile bireyleri tarafından fark edilmesi takdirde hemen bir uzmana başvurulmalıdır.
Lohusalık Depresyonu Belirtileri Nelerdir?
1-Sürekli Mutsuzluk Hali ve Sık Sık Ağlamalar; Anneler yaşadıkları yoğun stres ve ağrı nedeniyle hiç bir şeyden zevk almaz, günün belli saatlerinde saatlerce ağlar durur.
2-Öz Bakımına Dikkat Etmeme; Bu dönemde anneler saçını dahi taramaz, dişlerini fırçalamaz, günlerce üstündeki kıyafetleri çıkarmaz,
3-Kendini Yetersiz Hissetme; Anneler lohusalık döneminde depresyona girdiyse, bebeğine yetmediğini, ona bakamadığını, iyi bir anne olmadığını ve hatta anneliğe layık olmadığını düşünür.
4-İştahsızlık ve Uykusuzluk; Günde sadece bir öğün yaşayabilecek seviyede yemek yer, neredeyse hiç uyku uyumaz, sabahları da gözleri kan çanağı gibidir.
5-İntihara Eğilimin Artması; Biraz uç bir düşünce gibi gelecek ancak, bu dönemlerde intihar eden anneler dahi bulunmaktadır. Hatta sadece kendini değil, bebeğini dahi öldürmeyi bile aklından geçirebilecek seviyede psikolojik bunalıma girebilirler.
Hiçbir anne bebeğine zarar vermek istemez. Hatta annelik duygusunu henüz yeni tatmışken onunla vakit geçirmek yerine kendine zarar vermek istemez elbette ki, ancak lohusalık döneminde ailesinden gerekli desteği göremeyen ve bakımı oldukça zor olan bir bebeği bulunan anneler bu dönemi tedavi görmeden sadece psikolojik ve fiziksel destek ile kolayca atlatabilirler. Dolayısıyla siz siz olun bu dönemde anneleri yalnız bırakmayın..